Vacqueyras

  • Katalogové číslo: 128

Vacqueyras AOC

 Vacqueyras („s“ na konci se vyslovuje) odvozuje svůj název od latinského  Valléa Quadreria, kamenité údolí.

Oblast zahrnuje dvě vesnice, Sarrians a Vacqueyras, je tři kilometry na jih od Gigondas, navazuje na ni na jihu také známá oblast Beaumes de Venise. Celkem je zde 1441 hektarů vinic,  v průměru produkují  34 hl/ha, celkem 49 005 hl vína. Stejně jako většina Rhôny je především oblastí červeného vína, které tvoří 96 % veškeré produkce, 3 % bílé a 1 % je rosé.

Oblast bývá považována za sourozence Châteauneuf-du-Pape a Gigondas (je jen tři km na jih od Gigondas), ale je méně slavná. Zdejší vína jsou považována spíše za silná než elegantní (třeba Wiki, nebo Tom Forrest) , ale sám s tím ne zcela souhlasím. Dobré Vacqueyras se podle mne odlišuje i určitou kořenitostí a komplexností chuti, osobně ho mám raději než běžné Gigondas, které, mám pocit, někdy zbytečně kopíruje Châteauneuf-du-Pape a nemá takovou osobitost.

Dominantní je odrůda Grenache a pak Syrah, někdy zde chybí Mourvèdre. Vína jsou rustikálnější než Gigondas, ale hezky vyjadřují terroir oblasti.

Vinice – především v okolí obcí Vacqueyras a Sarrians na terasách (vytvořených řekou, 60 – 160 metrů výšky) na levém břehu řeky Ouvèze, na úpatí hory Dentelles de Montmirail. Jsou v nadmořské výšce 100- 400 metrů, ne tedy v takové výši jako část Gigondas, ale jsou podobně už v mediterrání oblasti. Podloží je typicky vápencové, na povrchu pokryté oválnými křemenovými oblázky, pískovcovými a vápencovými úlomky. 

Tato oblast je východní hranicí nejteplejší části jižní Rhôny, s výrazným vlilvem mistralu a slabší srážkovou aktivitou.

Osídlení je zde doloženo od gallorománských dob, první kostel je z roku 1137. Víno se zde produkuje doloženě od 15. století, ale historické prameny jsou poměrně slabé. První jsou záznamy a doporučení, jak zabránit hladovým ovcím k přístupu do vinic. Ve vesnici se v 11 století narodil slavný trubadúr Rimbaut de Vacqueyras.

Od roku 1937 má tato oblast apelaci AOC CDR , později CDRV, od roku 1990 je zcela samostatná v nejvyšší kategorii tzv. Crus. Je stanoven hodně nízký limit na slizeň, max 36 hl/ha. Je povinnost třídit hrozny při sklizni a mohou se používat jen hrozny z minimálně tříletých rostlin, mladší jsou jen pro AOC CDR .

Vína jsou hluboce probarvená, červená s rubínovým nádechem, Víno má bohatou vůni, jemnou a komplexní. Postupně od červených třešní, jader, s věkem se rozvíjejí vůně zavařenin, ostružiny, u špičkových VCQ i fíky. Časté jsou vůně zvířecí, kůže, zvěřina, někdy lehce kouřové tóny. Chuť  je jasně strukturovaná, mohutná a bohatá, vedle zralých třešní jsou již zmíněné ostružiny a někdy černý rybíz. Z koření bílý pepř  (jemnější než černý) a postupně i živočišné stopy. Mineralita je středně výrazná.

  • 0 Kč
  • (bez DPH: 0 Kč)
  • Záruka (měsíců): 24
  • Termín dodání (dny): 7